Patrones de ordenamiento cognitivo en el Análisis Sensorial de Vinos (ASV)

Authors

  • Iris Viviana Bosio Universidad Nacional de Cuyo
  • Liliana Cubo de Severino Universidad Nacional de Cuyo

Keywords:

discourse- lexicon- conceptualization- cognitive domainscognitive event

Abstract

Set within the framework of Cognitive Linguistics, the present paper assumes Langacker (2000) hypothesis that conceptualization is built dynamically, not necessarily within a bounded domain, with connections in which a concept is the point of reference of the next one. The linguistic designation of colors, smells and tastes of wines is analyzed in Wine Sensory Evaluation complex event. In that linguistic designation, lexemes do not always correspond to the domain of wine but emerge from analogies with other experience domains. This paper aims to recognize patterns of cognitive ordering in wine back labels. The findings suggest that, at the level of discourse, natural paths made of chains of points of references can be identify, such as the conceptual archetype of the human face and the temporal sequence of the event, showing the dynamics of cognitive event conceptualization analyzed.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Iris Viviana Bosio, Universidad Nacional de Cuyo

    Iris Viviana Bosio es Magíster en Lingüística Aplicada y doctoranda en el Programa de Doctorado en Letras, Universidad Nacional de Cuyo. Profesora titular de “Comunicación Lingüística” y “Teoría de la Interpretación” (Universidad del Aconcagua) y Profesora Jefe de Trabajos Prácticos de “Psicolingüística” (Universidad Nacional de Cuyo). Temas de investigación: Discurso de divulgación científica de Análisis Sensorial deVinos- Procesos cognitivos de producción y comprensión de textos especializados

  • Liliana Cubo de Severino, Universidad Nacional de Cuyo
    Liliana Cubo de Severino es doctora en Filosofía y Letras (especialidad:Lingüística).Profesora titular de“Psicolingüística y Sociolingüística” en la Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad Nacional de Cuyo e investigadora independiente de la Carrera de Investigador Científico (CONICET). Tema de investigación: Procesos cognitivos de producción y comprensión de textos especializados.

References

Abbal, P. y otros (2003). “Análisis sensorial de los vinos”, en: C. Flanzy,

Enología: Fundamentos científicos y tecnológicos, 177-205, 2° ed. Madrid,

Mundi Prensa. ISBN: 84-8476-074-X

Candau, J. (2003). “El lenguaje natural de los olores y la hipótesis Sapir-

Whorf”, en: Revista de Antropología Social, Universidad Complutense

de Madrid, 243-259. ISSN 1131-558-X. Obtenido el 17 de enero

de 2005 desde http://revistas.ucm.es/cps/1131558x/articulos/

RASO0303110243A.PDF

Lakoff, G. (1987). Women, Fire and Dangerous Things. Chicago, The

University of Chicago Press. ISBN 0-226-46804-6

Estudios Avanzados 14: 193-206

Lakoff, G. y M. Johnson (1984). Metaphors we live by. Chicago, The

University of Chicago Press. ISBN 0-226.46801-1

Langacker, R. (2000). Grammar and Conceptualization. Berlin-New York,

Mouton de Gruyter. ISBN 3-11-016604-6

Marziani, R. (2005). La cata de los vinos. Arte o Ciencia. Mendoza, Bodegas

de Argentina. ISBN 987-43-9571-0

Peynaud, E. (1986). El gusto del vino. El gran libro de la degustación. Madrid,

Mundi Prensa. ISBN 84-7114-167-1

Real Academia Española (2001). Diccionario de la lengua española. 22 ed.

Colombia, Printer Colombiana. ISBN 958-42-0445-9

Salomão, M. (1999). O processo cognitivo de mesclagem na análise lingüística

do discurso. Juiz de Fora / Rio de Janeiro, UFJF/UFRJ/UERJ.

Downloads

Issue

Section

Miscellaneous Articles

How to Cite

Patrones de ordenamiento cognitivo en el Análisis Sensorial de Vinos (ASV) (I. V. Bosio & L. Cubo de Severino , Trans.). (2011). Estudios Avanzados, 14. https://www.revistas.usach.cl/ojs/index.php/ideas/article/view/113